main content graphic
preloader icon

26 Ιουλίου 2025

Ευαγγελία Ευαγγέλου, Τελειόφοιτη Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μπουκίτσες με ταχίνι και κανέλα
Υλικά:
80 γρ. βρόμη
50 γρ. αλεσμένα φουντούκια
2 κ.σ. ταχίνι χωρίς ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. βανίλια
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (για δροσιά)
Προαιρετικά: 1 κ.γ. στέβια ή ερυθριτόλη
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά με κουτάλι και πλάστε σε στρογγυλές μπουκιές. Μπορείτε να τις περάσετε από λίγη τριμμένη καρύδα για εξωτερική επικάλυψη.

Φρουτένιες μπουκιές με αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη 
Υλικά:
50 γρ. βρόμη
40 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
30 γρ. αποξηραμένα blueberries ή οποιοδήποτε άλλα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
1 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι χωρίς ζάχαρη
2 κ.σ. γιαούρτι ή φυτικό ρόφημα
Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε με κουτάλι, πλάστε και σερβίρετε χωρίς αναμονή. Δροσερές και ιδανικές για σνακ παραλίας.

Μπισκότα μήλου – βρόμης
Υλικά:
90 γρ. νιφάδες βρόμης 
¼ φλ. Αλεύρι
1 μήλο τριμμένο με το ζουμί του (115 γρ.)
6 χουρμάδες ή αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σταφίδες (120 γρ.)
1 κ.σ. ταχίνι χωρίς ζάχαρη
½ κ.γ. baking powder
Εκτέλεση:
Αρχικά μουλιάζετε τους χουρμάδες σε βραστό νερό για λίγα λεπτά
Τρίβετε το μήλο σε τρίφτη
Αλέθετε τις νιφάδες βρόμης σε μούλτι μέχρι να γίνουν αλεύρι, αφαιρείτε κι έπειτα αλέθετε τους χουρμάδες με το μήλο μέχρι να γίνουν πάστα (ίσως χρειαστεί λίγο νερό)
Σε ένα μπολ προσθέτετε την αλεσμένη βρόμη, το ταχίνι, την πάστα χουρμάδων – μήλου, το αλεύρι και το baking powder κι ανακατεύετε
Πλάθετε σε μικρά μπισκότα
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15-17 λεπτά 

Smoothie με ροδάκινο, μάνγκο και γιαούρτι (για 4 ποτήρια)
Υλικά: 
4 ροδάκινα
4 μάνγκο
250 γρ. γιαούρτι
40 ml χυμό λεμονιού
8 παγάκια
Εκτέλεση:
Χτυπήστε στο μούλτι όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματίσουν έναν υδαρή πολτό.
Σουρώνετε, αδειάζετε σε ποτήρια και σερβίρετε