26 Ιουλίου 2025
Ευαγγελία Ευαγγέλου, Τελειόφοιτη Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Μπουκίτσες με ταχίνι και κανέλα
Υλικά:
• 80 γρ. βρόμη
• 50 γρ. αλεσμένα φουντούκια
• 2 κ.σ. ταχίνι χωρίς ζάχαρη
• 1/2 κ.γ. κανέλα
• 1/2 κ.γ. βανίλια
• 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (για δροσιά)
• Προαιρετικά: 1 κ.γ. στέβια ή ερυθριτόλη
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά με κουτάλι και πλάστε σε στρογγυλές μπουκιές. Μπορείτε να τις περάσετε από λίγη τριμμένη καρύδα για εξωτερική επικάλυψη.
Φρουτένιες μπουκιές με αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
Υλικά:
• 50 γρ. βρόμη
• 40 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
• 30 γρ. αποξηραμένα blueberries ή οποιοδήποτε άλλα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
• 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι χωρίς ζάχαρη
• 2 κ.σ. γιαούρτι ή φυτικό ρόφημα
• Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε με κουτάλι, πλάστε και σερβίρετε χωρίς αναμονή. Δροσερές και ιδανικές για σνακ παραλίας.
Μπισκότα μήλου – βρόμης
Υλικά:
• 90 γρ. νιφάδες βρόμης
• ¼ φλ. Αλεύρι
• 1 μήλο τριμμένο με το ζουμί του (115 γρ.)
• 6 χουρμάδες ή αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σταφίδες (120 γρ.)
• 1 κ.σ. ταχίνι χωρίς ζάχαρη
• ½ κ.γ. baking powder
Εκτέλεση:
• Αρχικά μουλιάζετε τους χουρμάδες σε βραστό νερό για λίγα λεπτά
• Τρίβετε το μήλο σε τρίφτη
• Αλέθετε τις νιφάδες βρόμης σε μούλτι μέχρι να γίνουν αλεύρι, αφαιρείτε κι έπειτα αλέθετε τους χουρμάδες με το μήλο μέχρι να γίνουν πάστα (ίσως χρειαστεί λίγο νερό)
• Σε ένα μπολ προσθέτετε την αλεσμένη βρόμη, το ταχίνι, την πάστα χουρμάδων – μήλου, το αλεύρι και το baking powder κι ανακατεύετε
• Πλάθετε σε μικρά μπισκότα
• Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15-17 λεπτά
Smoothie με ροδάκινο, μάνγκο και γιαούρτι (για 4 ποτήρια)
Υλικά:
• 4 ροδάκινα
• 4 μάνγκο
• 250 γρ. γιαούρτι
• 40 ml χυμό λεμονιού
• 8 παγάκια
Εκτέλεση:
• Χτυπήστε στο μούλτι όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματίσουν έναν υδαρή πολτό.
• Σουρώνετε, αδειάζετε σε ποτήρια και σερβίρετε